25 Mayıs 2014 Pazar

Erciyes'in eteklerinde tarih yatıyor


Kayseri Valiliği’nin sürdürdüğü “Kayseri Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları/Turizm Keşif Rehberi” çalışmaları sırasında Erciyes Dağı’nın eteklerinde tespit edilen tarihi su kemeri, taş kemer köprü ve Roma havuzunun kültür envanterine dâhil edilmesi için çalışma başlatıldı.

Vali Orhan Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri’nin köklü tarihi ve kültürel yapısı ile zengin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması ve hak ettiği değeri bulabilmesi amacıyla bir süreden beri uzman kişilerce çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Bu amaçla başlatılan çalışmalardan birisinin de Kayseri’nin Yürüyüş ve Bisiklet Rotaları ile Turizm Keşif Rehberi’nin hazırlanmasına yönelik olduğunu kaydeden Vali Düzgün, çalışmalar sırasında Erciyes Dağı’nın Tekir Bölgesi’nde tarihi değeri bulunan su kemeri, taş kemer köprü ve Roma Havuzu’na rastlanıldığını söyledi.

Yapılan ilk inceleme sonucunda, tarihi yapıların kültür envanterine kayıtlı olmadığının belirlendiğini dile getiren Vali Düzgün, “Yürüyüş rotaları uzmanlarımızın alan çalışması yaptığı sırada tespit ettiği tarihi eserlerimizin kayıt altına alınması ve korunması amacıyla Kültür Müdürlüğümüzü harekete geçirdik. Tarihi eserlerimizi korumak ve kentimizin tarihi ve kültürel mirasına dâhil etmek amacıyla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da kısa sürede tarihi eserleri tescil edecek” dedi.

Tekir yaylası Çaylakçukuru Deresi üzerindeki Süt Köprü, Çaylakçukuru mevkiindeki bir tarlanın ortasındaki Roma Havuzu ve Çakıllıyurt mevki Seyfe Deresi üzerindeki ortası yıkık Su Kemeri’nin Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.



10 Mayıs 2014 Cumartesi

Rize tanıtım kitapçıkları Atlas Mayıs sayısında

Atlas dergisinin Mayıs sayısında, Rize için hazırlanan kitapçıklarla (Köprüler, Şelaleler, Yaylalar, Buzul Gölleri, Macera Rotaları, Konaklar, Çiçekler, Turizm Keşif Rehberi) ilgili tanıtım yazısına yer verildi.




7 Mayıs 2014 Çarşamba

Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları

Kayseri Valiliği tarafından yürütülen ''Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi'' projesi kapsamında, turistik yürüyüş parkurları ve turistler için keşif rehberi hazırlanacak.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen proje tanıtım toplantısına Kayseri Valisi Orhan Düzgün, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, bazı ilçelerin belediye başkanları, turizm şirketlerinin temsilcileri ve proje sorumluları katıldı. Toplantıda konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Türkiye'ye geçen yıl 35 milyon turist geldiğini ve sayı olarak en çok turist çeken 7'nci ülke olduğunu belirterek, ''Ancak ülkemize gelen bu 35 milyon turistten sadece yüzde çeyreği Kayseri'ye geliyor. Kayseri'nin sahip olduğu kültür varlıkları ve potansiyeliyle turizm gelirinden daha fazla pay sahibi olması gerekiyor. Turizmin gelişmesi için 3 eksiğin o bölge ya da şehirde giderilmesi gerekir. Bunlardan birisi ulaşım. Kayseri ulaşım konusunda çok şanslı bir il, havaalanı şehrin neredeyse içerisinde ve uçakla gelen turistler, çok kısa bir sürede konaklayacakları otellere geçiş yapabiliyorlar. Diğer bir konu da turistlerin gelince kalabilecekleri yerler. Bu konuda da Kayseri iyi bir potansiyele sahip. Üçüncüsü ise tanıtım. Bu konuda yapılacak bazı şeyler olduğunu düşünüyorum. Kayseri'nin turizm potansiyelini ve sahip olduğu kültürel, doğal varlıkları sürekli gündemde tutmak lazım'' dedi. Kayseri'de Soğanlı'dan başlayan ve Pınarbaşı'na kadar uzanan güzergahta çok sayıda turizm ve kültür eserlerinin bulunduğunu kaydeden Vali Düzgün, ''Bunların tanıtımı yapılıp yürüyüş rotaları hazırlanmalı. İşte bu proje, bu rotaları ve keşif rehberini içeriyor. Tanıtıma paralel olarak Kayseri'deki kültür varlıklarının restorasyon çalışmaları da devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
 
Kayseri'nin, Konya ve Sivas'la birlikte Selçuklu'nun en önemli 3 yerleşim yeri olduğunu ifade eden Vali Orhan Düzgün, ''Bu anlamda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Selçuklu Müzesi çok anlamlı ve çok güzel bir çalışma. Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde Selçuklu Müzesi'nden başlayan bir kültür yolu projesini de uygulamaya koydu. Bunlar, kentimize gelecek turistler için çok güzel çalışmalar. Bunların yanı sıra Kayseri'de bir de Kuş Müzesi açmayı planlıyoruz. Kuş Müzesi'nin çalışmaları devam ediyor ve bu müze de yakında hizmete açılacak'' diye konuştu.
 
Kayseri Valisi Orhan Düzgün'ün konuşmalarının ardından, proje sorumlusu Ersin Demirel, Kayseri Doğa Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi projesi hakkında bilgiler verdi. Demirel, yürüyüş rotalarının, kültür turizminin alt kollarından birisi olduğunu ifade ederek, Soğanlı, Erciyes Dağı, Sultansazlığı, Yamula Baraj gölü gibi pek çok bölgede yürüyüş rotaları hazırladıklarını, Kayseri için çok daha fazla sayıda yürüyüş rotası hazırlanabileceğini, bunlar üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Proje sorumlusu Demirel, turistlere sunulacak alternatiflerin çoğalmasıyla, Kayseri'ye gelecek turist sayısının ve turistlerin Kayseri'de geçireceği gün sayısının kolaylıkla artırılabileceğini ifade etti.


Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/kayseri-nin-yuruyus-rotalari-ve-turizm-kayseri-yerelhaber-46146/